Selecteer een pagina

Wie is de mol is zo’n programma dat het hier al seizoenen geweldig doet maar vrijwel niet te verkopen is aan het buitenland omdat het te complex is. Een groot onderdeel van het succes zit in de mee-speel-baarheid van het format. Kijkers thuis kunnen mee zoeken naar aanwijzingen en vervolgens kun je thuis ook nog meespelen met een App.
Laten nou net deze 2 geweldige factoren er min of meer uitgescrapt te zijn door de makers. Zelfs het Moltalk na de uitzending (formeel een idee van Arjen Lubach) is inmiddels uitgehold. Begrijp me niet verkeerd, ik hoop en verwacht dat de uitdagingen leuk genoeg zullen zijn om het ook dit keer op de voet te blijven volgen maar het is toch jammer.
Eerst met betrekking tot de aanwijzingen. Wanneer er iedere week meer dan een miljoen kijkers actief zoeken naar aanwijzingen, dan wordt alles gevonden, en meer Het resultaat is dat er dus nu alleen gebruik wordt gemaakt van valse aanwijzingen. Net als vorige seizoen zullen er vele hints zijn naar alle kandidaten behalve naar de mol. Zie je een overduidelijke aanwijzing naar iemand, dan weet je dus dat dat de mol zeker niet is. Om dan een programma als Moltalk te maken op basis van alleen valse aanwijzingen is eigenlijk niet anders dan je eigen publiek belazeren.
Dan hebben we nog de App.. of niet? Nee, de App werkte niet. bij sommige mensen heeft de app in het geheel niet gewerkt en ruim een uur voor de uitzending was het voor een groot deel van de spelers al niet meer mogelijk om een inzet te plaatsen. Dus al voor dat het programma uitgezonden werd konden veel kijkers geen inzetten plaatsen. Uiteindelijk wilde de App helemaal niet meer opstarten.
Je zou dan verwachten dat in een LIVE programma als Moltalk er uitgebreid melding van het probleem gemaakt zou worden en ook hoe het opgelost zou worden. Het tegenovergestelde was waar. Slechts summier werd er genoemd dat de App overbelast was maar dat niemand hoefde te vrezen over de inzetten.
Dat is dan best respectvol als een groot deel van de spelers helemaal geen kans heeft gehad om een inzet te plaatsen en daarmee dus al met een achterstand begint.
Natuurlijk is het maar een spelletje. Maar als je zo in zet op participatie van de kijker, zorg dan dat je het ook goed doet. Na zoveel seizoenen is dit een behoorlijke afgang.

UPDATE: Ruim 3 uur nadat de uitzending is afgelopen is het weer mogelijk om in te loggen op de App. Het is inmiddels na middernacht. Ze hebben het enige gedaan dat ze eerlijkerwijs konden doen; iedereen laten starten met 200 punten. Ongeacht een inzet of niet.