Selecteer een pagina

Er is weer een media-rel omdat communicatie toch wel een probleem is voor een groot deel van de bevolking. In RTL Boulevard vertelde Ronald Molendijk dat het logisch is dat er vrij weinig vrouwen in de Top2000 van 2018 staan. Dat zou te maken hebben met het feit dat vrouwen vaak minder lang een carrière in de muziek volhouden en omdat: “Vrouwen maken gewoon minder snel goede muziek”.

Wat de definitie van goede muziek is blijft natuurlijk lastig maar als we het even meten op basis van commercieel succes dan heeft Ronald helemaal gelijk. Kijk wat vrouwen gecombineerd in de muziek-industrie bij elkaar verdienen en wat mannen bij elkaar verdienen dan staat het vast dat mannen heel veel meer verdienen. Dat heeft niet te maken met gender-ongelijkheid maar het zijn gewoon feiten.

Zangeres Lakshmi reageert als een hond gebeten en stelt dat ze 77 shows per jaar doet en 18 uur per dag werkt. Dat zal ongetwijfeld waar zijn, maar dat heeft helemaal niets met de stelling van Molendijk te maken. Ze stelt ook dat ze verwachtte dat het verschil kwam door ongelijke kansen, vooroordelen en maatschappelijke verwachtingen.
Hoe pijnlijk het ook is, je kunt bijna niet anders dan Ronald gelijk geven. Hij stelt onder andere de vraag hoeveel vrouwen-groepen het lang vol houden ten opzichte van mannen.

Kijk naar de Stones, U2 en tig andere mannelijke bands die nog altijd teren op het succes uit het verleden. Vergelijk dat met dames acts waarvan we ze vrijwel allemaal in een kortere periode naar de achtergrond zien verdwijnen. Dat heeft mogelijk ook met zwangerschappen en opvoedingen te maken, maar daarmee heeft Ronald nog steeds gelijk. Ook Adèle, Katy Perry en zelfs Madonna verdwijnen sneller naar de achtergrond dat mannelijke muzikanten.

Tevens is een volledig vrouwelijke band (inclusief instrumenten) nog altijd een uitzondering op de regel van een volledig mannelijke band. Dat heeft niets te maken met onder een steen leven, maar met feiten.